Voedselbos Kudelstaart

De Smikkeltuin

Kip en aardperenpastei

Ingrediënten:

Voor de vulling

30 gr boter

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook

500 gr aardperen, in stukken van 1,5 cm

schil van 1 sinaasappel

150 ml droge witte wijn

2 el bloem

300 ml kippenbouillon

zout en peper

700 gr kippenbillen en -borst, in stukjes van 3-4 cm

150 ml room

Voor het deksel

500 gr bladerdeeg, kant en klaar

1 ei, lichtjes opgeklopt

 

Recept:

De vulling: fruit de ui en knoflook zacht in de boter. Voeg de aardperen, sinaasappelschil en witte wijn toe en laat de wijn volledig wegkoken. Roer de bloem er onder en voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe, roer voortdurend. Voeg de kip toe, roer en laat tien minuten pruttelen met een deksel op de pot. Haal het deksel van de pot en laat 5 minuten of tot de saus dik is sudderen. Voeg de room toe, roer en laat nog 3-4 minuten koken. Kruid met zout en peper naar smaak. Giet de vulling in een ovenschaal van 1-1,5 liter en laat wat afkoelen.

Het deksel: snij wat repen van het bladerdeeg van zo’n cm breed, plak ze tegen de rand van de schaal, waar ze elkaar niet mogen overlappen en bestrijk de rand en de deegreepjes met het ei. Leg het resterende deeg op de schaal, haal het teveel aan deeg weg en druk goed aan. Van het deegoverschot kan je versieringen zoals blaadjes maken, kleef ze op het deksel met het ei. Maak een gat in het midden zodat de stoom kan ontsnappen en zet een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk het deksel met het ei en zet 10-15 minuten in de oven tot het goudbruin is, verminder dan de temperatuur tot 190 graden en laat nog 20-25 minuten in de oven staan. Serveer zeer warm.